Historie

Toen & nu

Het spreekt voor zich dat de Gieterse bevolking veel affiniteit heeft met het water, en vele zanggroepen telt. In de jaren negentig kwamen daar drie koren bij "Het vrolijk Piratenkoor De Waterlanders" en "Allround mannenkoor De Flagellanten" en nog later "Het Mannenkoor De Laplanders" uit Dwarsgracht.

In 1993 was de eerste gedachte om de strijd aan te gaan met elkaar op het Bovenwijde, dat lukte ook prima, echter helaas in de stromende regen. Dit was ook het begin van "De Slag op 't Wiede" waar vele (Shanty) Koren uit Nederland, maar ook groepen uit Australië, Engeland en Duitsland, in de 21 jarige geschiedenis aan hebben mee gewerkt. Een eendaags evenement, overdag in het mooie Giethoorn bij de Horeca bedrijven, 's avonds de lokale koren op het Bovenwijde en 's avonds tot in de kleine uurtjes bij de lokale horeca.

In 2014 was de slotavond bij Smits Paviljoen.

In 2015 is er weer een voorzichtig begin gemaakt tijdens de 1e Dutch Vogalonga in september 2015.

En in 2016, wederom tijdens de 2e Dutch Vogalonga, zal er gelijk een groot internationaal Shantyfestival worden georganiseerd met de belangrijkste Shanty groepen en koren uit Nederland, Engeland, Duitsland en Frankrijk.

Inmiddels is het Shantyfestival steeds meer Folk groepen op de programmering staan en heet vanaf 2018 Folk &Seasongs Festival.

Het festival wordt mede georganiseerd door Sail Giethoorn en Giethoorn Evenementen.

history